Mijn werk: Intiem

Mensen. Mensen die intens leven soms op de rand van afscheid van het leven. Op de momenten dat ze kwetsbaar zijn, trots zijn of verdriet voelen. Ook berusting. Op plekken die emotierijk zijn, gevuld met echtheid, echtheid die tastbaar is. Echtheid die mij vult omdat er niets wordt opgehouden. Die mij vult omdat het moment vol zit met verschillende gevoelens. Dat zijn plekken waar ik graag ben en fotografeer. Fotografeer door op de achtergrond aanwezig te zijn. Door foto’s af te leveren waar u wat aan heeft. Tijdens het leven, het afscheid, de uitvaart. Ik woon in Utrecht en fotografeer in Utrecht en omstreken. 

Mijn werk voor Make a Memory doe ik al ruim vijf jaar. Het is bijzonder en dankbaar werk. Ik lever een concreet product af aan ouders die hun kind hebben verloren. Verdrietig en bijzonder om bij te mogen zijn. Het vertrouwen dat je krijgt om als ‘vreemde’ bij een gezin te mogen zijn dat afscheid moet nemen van hun kindje is groot. Ik ben dankbaar dat ik dat mag doen. Soms is het na 25 foto’s genoeg en soms mag ik vastleggen dat de tube wordt verwijderd en het kindje overlijdt in de armen van de ouders. Ik werk aan beeld dat de ouders later kunnen bekijken. Het is fijn dat de foto’s er zijn, dan hebben de ouders de keuze om te kijken.

Ik werk als zelfstandig fotograaf op momenten dat het ertoe doet. Ik ben op intieme momenten bij mensen thuis of in het ziekenhuis en leg vast wat er is. Ik fotografeer dichtbij. Ik weet nog dat ik een tentoonstelling van mijn werk had in de schuur bij hospice Demeter. Er lag een echtpaar in het hospice. Twee bijzondere mensen. De man zei: Ik hoop dat ik eerder ga en zijn vrouw zei dat ook. Twee weken later er tussen. Hij stierf eerder dan zij. We gingen samen naar haar man kijken en ik vroeg haar of ze hem een kus wilde geven. Met alle kracht die ze nog had kwam ze overeind om hem een liefdevolle kus te geven. Ik maakte een foto die ook op die expositie te hangen kwam. Hun dochter ging na het overlijden van haar vader even kijken en stuurde me een prachtige mail. Ze zei: ‘Mijn moeder zei dat je een foto had gemaakt van hen twee. Ik schrok toen ik de foto zag hangen want voor mijn idee was de foto van veel verder weg gemaakt. Toen ik ze zo van dichtbij zag realiseerde ik me dat mijn vader echt was overleden. Ik vond het prachtig en verdrietig tegelijkertijd. Je hebt een hele mooie manier van vastleggen, mij heeft het bijzonder geraakt.’

In overleg bespreek ik graag met u uw wensen om te komen tot een zo optimaal mogelijk resultaat. Een passend aandenken waar u naar behoefte op terug kunt kijken.
Ik ben rustig en onopgemerkt aanwezig, ondersteunend waar nodig met respect voor u en uw omgeving. U kunt via contact in de menubalk een vraag/wens kenbaar maken. Ik reageer zo spoedig mogelijk.

  • Portret: van u, van u en uw naasten.
  • Reportage: het volgen van een persoon, gezin gedurende enige tijd. Hierdoor krijgt het (komende) verlies beeld. Een levensaandenken voor naasten.
  • Afscheid: het maken van portretten in een hospice, verzorgingshuis of op een begrafenis/crematie voor een reportage. Dit heet ook wel afscheidsfotografie of uitvaartfotografie

Mijn leven

Mijn naam is Nynke. Ik ben getrouwd met Pieter-Jan en samen hebben we vier kinderen (twee jongens en twee meiden). Ik realiseer me vaak hoe fijn het is als je gezin gezond is. Het terugkomen na een afscheid, of een ander moment waarbij het gaat over leven en dood, voelt altijd als warmte. Ik ben een ervaring rijker en heb een bijdrage kunnen leveren.